Es tracta d'una de les tres odissees de l'història, a banda de la de Shackleton i l'Endeavour per l'Antàrtida i de la clàssica d'Ulisses. Qui no s'ho vullga creure —que hòmens de poca fe n'hi ha en totes bandes— se'n pot vindre demà en mi al el Museu Marítim de Barcelona —un espai que ha escapat fins al moment a la febra dissenyística de la ciutat— a vore l'exposició sobre el chino éste.
Com chinos eren els que estaven al càrrec d'un bufet japo-argentí hui al migdia. Molt de japo-argentí, pero al final de la correguda (o de l'escapada, per si algú es queixa de que abuse de l'expressió) els chinos estan en tot. Orgies n'hi ha moltes. ¿Qué els tinc que contar a vostés, que són una colla de calents i calentes? La de hui ha segut gastronòmica. Ho havia avisat R, quan l'he vist desfilar en dotzenes de plats cap a la taula i el seu argument ha segut dels que posar com a divisa:
— Escolta, quan nos bufem, sabem que després tindrem una ressaca per a morir i ho fem ¿no? ¿Per qué és açò diferent? Anem a fartar com a sangoneres i ya vindran després el patir, la digestió, el malestar i el bicarbonat…
Un argument irrebatible. La memòria és un aliat dels hedonistes. Nos enrecordem del goig. ¿Qui recorda les ressaques i el bicarbonat? Clar, m'ha vingut al cap la divisa fiorentina de Baydal: "La vida vol excés". Avanti tota:
Dotzenes de varietats de sushi, sopa de miso, tofu, parga i verdures a la plancha, clòchines, llangostins, peixet, ostres sense perla, espaguettis i arròs, polp, carpaccio, carchofes, sepionets… i a punt de redolar algú ha comentat (pot ser he segut yo, tenia massa sanc treballant en l'estòmec): "I si per a tancar tastem la carn". I proposta aplaudida de forma unànim: vacío, entranya, llomello… ¿I no demanarem alguna cosa dolceta per a allaugerar? Gelatina, lichis, gelats, pichis, dolç de llet, chichis, mantecaos chinos, pichichis, gooooooooooooool! Hem eixit del bar en una tancada ovació per part del respectable, saludant des del centre del camp, canviant camisoles…
El café no entrava en el menú i ademés no deixaven fumar. 10 euros el menú-bufet i males cares dels cambrers. Sense dubte la nostra és una d'eixes taules que no els ixen rendables als dels menús-bufet. Redolant i tropessant hem buscat un café de fumadors i hem posat cloenda a la bacanal grastronòmica. Ya ni nos enrecordàvem de la platada de navaixes que nos havíem empapussat en un baret de la Boqueria una horeta abans de dinar. Per a fer boca. Un boca a boca és lo que començàvem a necessitar en alçar-nos del café. Com per a recordar-nos-en de les navaixes. I encara com som gent del bla-bla-bla, que despistem als budells en l'oratòria, que si no…
Pero hem suat el dinar, ¿eh? Que haurem fet més de 15 kilòmetros acaminant per senderes i voreres, cervessejant i deixant-me refrescar —els contertulis m'han abandonat— per una plovisnadeta agradable, que caïa sobre els tendals del Mercat de Sant Antoni, al ritme del Amor brujo de Manuel de Falla. De tant en tant passava gent movent el cap i els peus al ritme de les gotes. M'he enjugassat en una chiqueta que dansava en unes sabatetes negres, com de ballarina, en estreles platejades. He mirat al cel i he caigut que ya era nit tancada. Sense estreles més enllà de les teulades.
Em resistia a que s'acabara el jorn i me n'he entrat, de camí a casa, al Bar Ramon a fer-me l'última cervessa, quasi tan agradable com la primera del dia. Abans d'entrar encara he telefonejat a Bar Torino per a anunciar-li que havia cagat en el comú de La Central del Ravel, dic del Raval, mentres tararejavant el Amunt Valéncia. Estaven posant al gran Sinatra. No en el comú; en el Bar Ramon. En eixe moment, pletòric de felicitat, no en el comú, en el bar Ramon, observant els rostres patilluts que m'envoltaven, he pensat en tots vostés i llavors ha començat a sonar el seu It was a very good year.
(Dibuix de Hongnian Zhang. Es pot vore part de la seua obra en www.zhangwoolley.com)
(Dibuix de Hongnian Zhang. Es pot vore part de la seua obra en www.zhangwoolley.com)
7 commenti:
Un dia dels que no s'obliden. Quina enveja.
Plas plas plas, argentí-japo??? Quines coses més rares fan en Barcelona... El Bar Ramón... mirant la web m'he trobat amb més d'una cara coneguda i dos dels que conec molt més que la cara...
Excés, excés!!
P.S: S'ha confirmat que treballe per al 31, però si no me foten massa podré arribar a les postres.
Pues yo tb hablo (escribo) en mi blog de excesos, de excesos de azúcar podríase decir,jajaja.
Feliz vier(Lago)ness!!!Besitos POP con chuiks que no hacen hoy ningún sonido especial ya que la ventolá impide escucharlo...
Que disfrute!!
Jo dic el mateix que la Comtessa: plas, plas, plas.
Li ha eixit un text redó, divertit, interessant i ben eclèctic.
Com diuen els catalans, "fes-te´l mirar", perque Barcelona li inspira d´una manera molt especial. ¿O serà la llunyania del seu benvolgut Cabanyal?
Un abraç i enhorabona.
Si va a la platja porte'm una pedra!!!!
"Barcelona había sido siempre y era entonces aún una ciudad portuaria: había vivido del mar y para el mar; se alimentaba del mar y entregaba al mar el fruto de sus esfuerzos; las calles de Barcelona llevaban los pasos del caminante al mar y por el mar se comunicaba con el resto del mundo; del mar provenían el aire y el clima, el aroma no siempre placentero y la humedad y la sal que corroían los muros; el ruido del mar arrullaba las siestas de los barceloneses, las sirenas de los barcos marcaban el paso del tiempo y el graznido de las gaviotas, triste y avinagrado, advertía que la dulzura de la solisombra que proyectaban los árboles en las avenidas era sólo una ilusión; el mar poblaba os callejones de personajes torcidos de idioma extranjero, andar incierto y pasado oscuro, propensos a tirar de navaja, pistola y cachiporra; el mar encubría a los que hurtaban el cuerpo a la justicia, a los que huían por mar dejando a sus espaldas gritos desgarradores en la noche y crímenes impunes; el colo de las casas y las plazas de Barcelona era el color blanco y cegador del mar en los días claros o el color gris y opaco de los días de borrasca. Todo esto por fuerza había de atraer a Onofre Bouvilla, que era hombre de tierra adentro. Lo primero que hizo aquella mañana fue acudir al puerto a buscar trabajo como estibador."
M'afegisc a les felicitacions. Esplèndid. Forlati està en forma. Esperem més cròniques!
Posta un commento