6.4.09

Bombes

Espectacular iniciativa de Levante-EMV la publicació (en motiu del 70 aniversari de la fi dels bombardejos fascistes sobre Valéncia) d'una colecció de fotografies de la pròpia aviació italiana. El dissabte oferí un suplement de huit pàgines i ademés es poden consultar algunes de les fotos ací. Ahir dumenge Baydal també es fea resò ací.

Ve açò al cas per a reivindicar, per enèssima volta, la rehabilitació i obertura al públic dels refugis antiaeris. Especialment simbòlic és el refugi del Grau, al costat de les Drassanes, que durant anys fon utilisat com a casal de Falla i que actualment s'ha quedat emplaçat dins del nou Institut del Grau. L'estructura urbana històrica del Grau quedà assolada pels bombardejos. Després de la Guerra desaparegueren allí espais emblemàtics com part del barri del Corralàs, la finca de la Estrela o el carrer de Chapa. Hui pareix un milacre que se salvaren les Drassanes o l'Iglésia de Santa Maria del Grau. La zona es reestructurà urbanísticament i es construïren els blocs de finques de J. J. Dominé.

No deixa de sorprendre que després de décades de democràcia no s'haja alçat un monolit, un recordatori, a les numeroses víctimes que els bombarders provocaren en la zona. Per propondre que no quede: hi ha tres placetes pràcticament juntes. Qualsevol d'elles seria idònea per a este simbòlic eixercici de justícia històrica: la de l'iglésia de Santa Maria del Grau, la de davant de les Drassanes o la d'al costat del refugi, a on estava l'estudi de l'escultor Marià Benlliure.

2 commenti:

Un rincón apartado ha detto...

Franco i Felip V, pobles germans.

No cal dir res més.

morena ha detto...

El olvido, más baratiues