
M'agüelo es menjà una bronca de les que també han deixat d'existir. Una bronca dolça, sense estridències, amorosida.
— ¡Quin home! ¿Cóm se te passa pel cap entrar al chiquet en la cuina, que tindrà merda per a donar i vendre?
M'agüelo m'arreplegava d'escola i me duya al jardinet de J. J. Domine, just al costat d'a on estigué fins a la Guerra Civil el bar del vell federal Arlandis. En aquells arbres encantats [1] yo m'enfilava per les seues arraïls aérees gatejant, mentres m'agüelo em mirava sense el gest adust que li era natural quan estava en els demés.
Després entràvem al port i passejàvem fins la desapareguda Llonja —a on està ara l'edifici Veles i Vents, el mateix lloc a on anàvem a nadar, a peixcar burrets i alguna dorada, sense canya, només en fil, i a fumar els primer cigarrets. Un espai alambicat, ple de racons, de drassanes, de xàrcies per a reparar. Un espai que també ha deixat d'existir per a sempre—. Em duya d'una mà i en l'atra anava saludant als peixcadors que treballaven en les barques amarrades, com se saludaven els hòmens d'abans, sense concessions a lo explícit.
Durant aquelles passejades m'agüelo em contava històries senzilles a les quals ell no donava cap importància i que a mi em pareixen i em pareixen autèntiques heroicitats. I és que per ad ells la vida era una heroicitat quotidiana. Per eixemple, cóm ensenyà a mon pare a nadar: li nyugà una corda a la cintura i el tirà a la mar des de la borda. Quan era capaç de passar per baix, sense corda, d'un costat a l'atre de la barca, decidien que ya sabia nadar. Per als fills varons dels peixcadors era més important saber nadar que caminar o parlar. I tots, de fet, deprenien abans. Mon pare deprengué a nadar i mai més va tornar a posar un peu a bordo.
Aquell dia vaig convéncer a mon yayo per a que em pujara a una barca. Ya dalt no em va ser difícil accedir a l'interior, una visita llargament desijada. Yo havia desplegat tota classe de quimeres sobre el món que existia més enllà d'aquelles portiues de ferro i cantons redons. Vaig sentir una emoció insospitada que encara hui m'aborrona. I vaig conseguir aguaitar-me a la cuina, un espai minúscul a on un home negre i arrugat de sol i ones, d'amples esquenes, brut com un dimoni, cuinava una caldereta de peix. Aquell viage interior em donà collita fecunda. Sempre i hui encara he sentit una atracció innata cap a l'immediatea d'un chicotet camarot i l'immensitat de la mar oberta. Entre l'ànima i l'univers, igual d'inabastibles. Un barco i un llibre. Dos instruments a la mida de l'home des dels quals ataullar el món conegut i el desconegut. El de dins i el de fòra.
Em va fer prometre que no li contaria res a m'agüela… pero l'emoció em portà a cometre la primera gran indiscreció de ma vida. Anys després, quan mos yayos ya no estaven, vaig conéixer el pacte que havien tancat respecte a mon pare i que, per costum i llògica, tractaren d'aplicar també a mi, d'una forma molt més laxa: impedir a tota costa que li picara el cuquet de la mar, deixar-se la vida per a que no heretara catorze hores diàries de sol i salobre.
M'agüelo també era un home dels que han deixat d'existir. No ho dic des de la nostàlgia idealisada per la distància i l'infantea. Senzillament ho constate. Li dien el Paeller de malnom, pero mai el vaig vore arrimar-se a un foguer ni tampoc he sentit que fera una paella en la seua vida.
He conclòs que el malnom li venia de que tenia la pell negra com el cul d'una paella. Just al contrari que l'ànima.

11 commenti:
Enhorabuena por esta entrada, sr Forlati. Emocionante.
M'he emocionat. És un relat senzillament preciós.
Jo, qué suerte haber tenido abuelos...
Muases POP!
Aquells temps i aquells personatges irrepetibles continuaran vigents amb cròniques com esta.
"Un barco i un llibre. Dos instruments a la mida de l'home des dels quals ataullar el món conegut i el desconegut". Bravo Forlati
pd: la foto de l'arbre sembla una dona. Fixeu-vos bé i ho constatareu també.
Meravellosa semblança, mestre. Enhorabona.
I també he pensat el mateix que Vicè: la foto del arbre sembla una dona. Amb totes les seues cosetes al seu puesto.
i tan dona!! no està retocada?? Els llavis li parlen de vosté!! Hasta els mugronets (m'acaba de vindre al cap Tur) li se poden distingir!!
Crec que sería interesant ilustrar alguns textos dels que penseu incloure. Pot ser ixca algo aprofitable. Provaré alguna cosa, amb alguns textos vostres.
Per cert, un iaio molt guapo!!I salao!
Excel.lent post. Fantàstic.
Jo no coneguí als meus i es una d'eixes coses que sempre he enyorat.
BT
Sense dubte un artícul molt bonico, i també hi ha que dir que Nino Bravo era un grandíssim personatge.
Moltes gràcies per les seues amables paraules.
Marpop i BT: Certament la figura del yayo és important. A mi em faltaren pronte els 3 q vaig conéixer pero durant eixos anys foren fonamentals. Sobretot pel cabal de carinyo que desplegaren ya des dels màrgens de la vida, des de la plenitut de l'hivern.
I si: yo també crec q la foto (capturada del google) està manipulada. Això en tot cas és indiferent. Podria ser real. Pero no és un dels arbres de JJ Domine.
Posta un commento