22.10.08

Primavera d'hivern





Lluís Fornés em pareix un personage imprescindible de la Valéncia del nostre temps. Per cóm escriu, per lo que diu, per lo que fa, pel seu talant… Hui, com unes atres voltes, m'ha emocionat llegir el seu artícul mentres prenia el café de mig matí. I quan he eixit al carrer quea una fina pluja que m'ha paregut de lo més poètica.


"Primavera d'hivern
per Lluís Fornés.
(Levante-EMV, hui)


Estos benignes dies passats, entre inundació i inundació, els locutors de Canal 9 no han parat de dir allò de: «Encara que estem en la tardor, fa temps de primavera». Clar! És que els valencians -encara que els locutors no ho sàpien- tenim dos primaveres, la d´estiu i la d´hivern.
Primavera d´hivern és un terme que sempre s´havia usat fins que es va prohibir en les escoles, els instituts i les universitats on es va manar que s´imposara el provençalisme «la tardor», que és una paraula ben bonica, pero que a Valéncia és innecessària i bastant incongruent. (I ben content que estic jo que vagen entran provençalismes, pero només si fan falta).
El litoral mediterrani té una entrada a l´hivern de temperatures molt benignes, pero ni els andalusos ni els catalans diuen que estan en la primavera d´hivern, que és un terme valencià, usat exclusivament en terres valencianes, abans de prohibir-lo. Ja veus tu, quines ganes de prohibir paraules!
Els valencians avantpassats nostres van inventar un terme preciós per a designar la suavitat dels dies que van de l´estiu a l´hivern, pero ara els locutors de Canal 9 no saben usar-lo, encara que el necessiten. Tampoc no usen mai l´expressió occitana «chès», tan valenciana, encara que en valencià perd la s. I, per qué? Molt senzill perque «xe» -en grafia fabriana- és un mot només valencià, usat només a Valéncia i el seu país, per tant no és bo, no val; mentre que tardor ve recomanat des del nord i, per tant, és bo. I pel mateix motiu, el preciós, exacte, just i aclaridor terme «primavera d´hivern» és una paraula només valenciana i prohibida -o proscrita- en Canal 9, les universitats, els instituts i les escoles. L´autoodi porta a prohibir, o proscriure paraules, i és una llàstima. Tan bonica que és l´autoestima! Estem en la primavera d´hivern. I els dies que fa són de primavera d´hivern. I primavera d´hivern és un terme preciós, molt poètic. Pero, l´usaran ja els poetes i poetisses del segle XXI que encara estan naixent estos dies, els quals ja no seran poetes de l´autoodi, ni del diccionari de sinònims".

Fantàstic també l'artícul d'Eugeni S. Reig, al costat del de Fornés hui, en la mateixa plana de Levante-EMV. Poques voltes una pàgina de diari és tan complementària. Sempre estic queixant-me de les formes de dir que s'ampren en Canal 9, de la castellanisació morfosintàctica de l'ent que provoca que, subreptíciament, tingam un cabal llingüístic immens en procés d'extinció. Es pot dir més alt, pero no més clar.

I si em permetem abusar de vostés, com a guinda: la columneta de Pedro Muelas sobre l'alcalde de Paterna, Llorenç Agustí, Un alcalde ejemplar. ¿Quànt durarà en el PP un home honest i de principis capaç d'anar a retre homenage als republicans afusellats en Paterna, encapçalar una assentada en les vies del metro per a reivindicar la protecció de La Vallesa o de fer lo que feu ahir? Precisament estos dies arrere servidor li preguntava a Invisible, més enfadat que un bou: "¿Algun dia tindrem ací una dreta democràtica de veritat i en cert grau d'ilustració?". Sospite, no obstant —i voldria enganyar-me—, que Agustí deu ser percebut com un excèntric pels seus.

9 commenti:

Comtessa d´Angeville ha detto...

He titolat tardor el meu post de hui i potser primavera d'hivern li va més... Primavera d'hivern, l'estiuet de Sant Miquel... ací diuen molt això d´estiuet de Sant Miquel... Tinc l'olor d´eixa primavera d'hivern per la casa... què havia acabat per odiar els últims anys i als que ara em trobe a gust. I què gran el Sifoner!!


És possible una dreta amb cert grau d'il·lustració, sí, per molt que per a alguns siguen conceptes impossibles d'anar de la mà. De tota manera, preferisc a la dreta que tenim perquè potser a una dreta aixina l'acabaria votant.

Comtessa d´Angeville ha detto...

o és l´ordinador o sóc jo però ahí dalt em falta una frase, volia dir estos dies que estos dies els odiava els últims anys i ara em trobe a gust en ells

¡LLUEVE REVOLUCIÓN! ha detto...

¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡me encanta el otoño!!!!!!!!!!!!y estos días llenos de nubarrones! y el olor a humedad...ays, qué bonito lo que viene!
ah, y no sólo los valencianos tenéis dos primabveras, los portugueses tb!
Saluditos POP con chuiks de regalo!

morena ha detto...

Es la mejor época para no salir de la cama, copa de vino y jugar señores, jugar sin parar....

besos otoñales

diafebus ha detto...

hostia, poetes de l'autoodi i el diccionari de sinònims. Demolidor!
Tant de temps buscant la definició i era ésta.

Anonimo ha detto...

Crec que és una reivindicació ben justa, però al mateix temps pareix un poc exagerada.
Jo no coneixia l´expressió (que és molt bona, per cert), però no dubte de la seua existència ni de la seua particularitat valenciana. El que no tinc tan clar és el seu rigor. Vaja per davant que no sóc lingüista, i per tant la meua opinió no passa de la de pur i dur aficionat a estes coses...
¿Vol dir el bó de Lluís que quan s´anomenen les estacions de l´any en valencià cal dir: primavera, estiu, primavera d´hivern i hivern? A mi em sona més a que és una expressió per a referir-se a les bones temperatures del principi de la tardor. Una variant del "veranillo de San Miguel" castellà (29 de Setembre: inici de la tardor).
Crec que tenim que mantindre les nostres particularitats per damunt de quasi tot, però elevar a certes categories certes expressions crec que comporta un risc de banalització. Tot lo benintencionada i genuïna que es vullga, però banalització al cap i a la fi.
Com he dit, no coneixia l´expressió, i em sembla molt bona, i l´utilitzaré quan siga convenient, però els assegure que no ho faré el 10 de desembre (pura tardor) amb un fred de collons.
No entenc massa lo del "xè". Lluís es queixa de que els locutors de Canal 9 no l´utilitzen. Lluís sap molt millor que jo que és una interjecció molt popular, d´us arreladíssim entre nosaltres (inclús entre els valencians que només parlen castellà), però ¿què vol? ¿Que ixca Jordi Payà diguent "Xè,quin fred ha fet esta nit"?
Li done la raó en la miopia de part del món "cultureta" respecte a vore com perfecte tot el que vinga del nord i a menysprear alguns girs o expressions pròpies dels valencians. He tingut discussions que avorririen a la dama d´Elx parlant d´estes coses.
Però -i no seré jo qui defenga a Canal 9- també pot fixar-se Lluís en l´ús de "L´oratge" i no "El temps", com utilitzen massivament els catalans, o l´ús més que preferencial del verb "eixir" en lloc de "sortir", o la total inexistència dels "aquest", etc, etc.
I no done més la llanda (o llauna). Perdoneu el taulellot este.
Abraços.

P.D. per als Cretins: ¿No volieu divissa? Ja està: "Tinc un mànec de tres pams i mig". I serà un homenatge al Sifoner.

Angresola

Anonimo ha detto...

Per completar la llanda:
A Eugeni S. Reig algú devia agrair-li el gran treball que fà de recuperació de la memòria de la llengua dels valencians. El seu "Valencià en perill d´extinció" és excel·lent. I si li cambiaren la portada -que és lleja de collons- pareixeria i tot l ´Enciclopèdia Britànica.
I Agustí té tota la pinta d´acabar sent el Gallardón del PP valencià. I té bona planta, algo fonamental hui en dia. Jo dic que serà Molt Honorable cap al 2.020.

Angresola

Vicè ha detto...

La primavera d'hivern és la meua estació preferida. Podria ser-ho també la primavera, però la parietaria judaica ho impedix.

Interessant post i enriquidores aportacions.

Totalment d'acord en els dos primers articles, amb Agustí no obstant mantinc cauteles. Va un poc en la línea Gallardón, un centrisme calcaladament desenfadat. Exceptuant la destitució del regidor, la resta d'iniciatives les veig més pirotècniques i formals, una magnífica "mise en escène" que no sé si té tanta incidència en la política real... Però està clar que lo que importa en la política de hui són els gestos. I si no, mireu a Sarko

Anonimo ha detto...

I jo, catalaneta (de 59 anys i amb tres iaios valencians) que recorde paraules que els Valencians que em trobe a Barna no coneixen... ningú no sap del "nyàs!!" , crec que homòleg del meu "vinga home!"?